HÍREK

MOL zöld beruházás készült el

A Mol százhalombattai finomítójában megkezdte a termelést Kelet-Közép-Európa eddigi legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöldhidrogén-üzeme. A létesítmény évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogént állít itt elő, amelyet az üzemanyaggyártás során használnak fel – tájékoztatta a vállalat szerdán az MTI-t.

A közleményben felidézték: a Mol csoport áprilisban adta át új százhalombattai üzemét, és az elmúlt időszakban végrehajtották az üzem termelésbe állításához szükséges feladatokat. Egyebek mellett elvégezték a szükséges nyomáspróbákat, a folyamatirányító rendszer ellenőrzését, az elektrolizáló cellák behelyezését és bekötését a rendszerbe, valamint üzembe helyezték a vízkezelő rendszert is.

Az amerikai Plug Power elektrolizáló berendezése megújuló forrásból származó elektromos árammal bontja a vizet hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik környezetszennyező melléktermék. Sőt 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel az üzem. Az amerikai cég innovatív és megbízható technológiát kínált a Mol számára. A tiszta hidrogén előállítására optimalizált hidrogéngenerátorok alkalmazásában csaknem 50 éves működési tapasztalat áll rendelkezésre – közölték.

A közlemény idézi Horváth Ádámot, a Mol-csoport Új és fenntartható üzletágak igazgatóját, aki kifejtette: a zöld hidrogén tiszta és sokoldalú energiaforrás, amelyet ma még az üzemanyaggyártásban használnak fel a vállalat karbonlábnyomának csökkentésére. De a tervek szerint hamarosan már közvetlenül a közlekedési szektorban is lehet majd találkozni vele.

A zöld hidrogén előállítása és felhasználása innovatív módon segíti az okos zöldátmenet megvalósítását, amely a Mol stratégiájának alapvető célja

– jelezte. Hozzátette, hogy Százhalombatta után Pozsonyban és Rijekában is terveznek hasonló üzemet, amelyek közül az utóbbi 2026-ban kezdheti meg működését.

A 22 millió euróból elkészült új üzem több mint 25 ezer tonnával csökkenti a Dunai Finomító szén-dioxid-kibocsátását évente. Az új technológiával fokozatosan kiváltható a földgáz alapú gyártási eljárás, amely jelenleg a Mol-csoport teljes szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodát teszi ki – írták a közleményben.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír 2730 forinton zárt kedden, az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3090, a legalacsonyabb 2558 forint volt.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308, 30-648-9525-ös telefonszámokon.

#MOL #karbonsemleges #hidrogén #zöld

MOL

Forrás: www.mti.hu www.zoldszechenyikartya.hu

MOL

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

MOL
MOL

MOL zöld beruházás készült el

A Mol százhalombattai finomítójában megkezdte a termelést Kelet-Közép-Európa eddigi legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöldhidrogén-üzeme. A létesítmény évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogént állít itt

TOVÁBB OLVASOM »
szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »