HÍREK

2025-ben emelik a gazdasági növekedést

NGM: 2024-ben a kormány újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét.

Az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024-ben a kormány újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét. Ha pedig véget ért a háború, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdaági Minisztérium.

Kifejtették, ez a számokat tekintve azt jelenti, hogy Magyarországon a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni. A kormány mindeközben azon dolgozik, hogy Magyarország fejlettsége 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségi szintjének 90 százalékát.

A GDP növekedés 2024-re várt 2,5 százalékos mértékét nem a beruházások elhalasztása, hanem a külpiacok – közte legfontosabb kereskedelmi partnerünk Németország – gyengélkedése, továbbá a vártnál lassabban helyreálló európai konjunktúra határozza meg.Az NGM leszögezte: a gazdasági növekedés és az egyensúly kéz a kézben jár. Ennek feltételeit termeti meg az idei 4,5 százalékra visszaszorított költségvetési hiány, illetve ehhez illeszkedik a GDP várt növekedése is.

Az NGM emlékeztet, a magyar gazdaság és a növekedés alapjai stabilak. 2010-hez képest 1 millió új munkahely jött létre. Így a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 millió főt. A regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van. Az infláció a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően összeomlott, így szeptember óta újra nő a reálbér. Közben folyamatosan áramlik az országba a külföldi működőtőke.

A növekedés újraindítását mindemellett:

  • a hitelezés helyreállása,
  • a beruházási aktivitás növekedése,
  •  az exportteljesítmény fenntartása
  •  a munkaerőpiaci aktivitás további növelése a reálbérek határozott növekedése következtében bővülő fogyasztás is jelentős mértékben támogatni fogja.

Versenyképességi stratégia

A hosszútávon is fenntartható, dinamikus gazdasági növekedés elérése érdekében került kidolgozásra a kormány versenyképességi stratégiája is. Amely közel 1300 piaci szereplő megkérdezésén alapul. A versenyképességi stratégia 6 kiemelt ágazatra fókuszál: a járműipar, élelmiszeripar, egészségipar, alapanyagipar, információs és kommunikációs technológiák, kreatívipar.

A gazdaság újraindítása, valamint a fenntartható és dinamikus gazdasági növekedés elérése érdekében a magyar gazdaság dualitásának oldására van szükség. Ugyanis a külföldi tulajdonú cégek ma két és félszer hatékonyabbak, mint a hazaiak. A dualitás oldása érdekében az NGM négy lépést tart szükségesnek.

A felsorolásban első helyre került, hogy a hazai vállalatokat erőteljesebben kell integrálni a termelési láncokba. Cél, hogy a hazai “Tier 1” és “Tier 2” beszállítók aránya elérje az 50 százalékot. Hazánkban több mint 20 nemzeti bajnok van, ezt a kört 40-re kell bővíteni. A harmadik lépés az exportképes kisvállalatok számának növelése a jelenlegi 15 ezerről 20 ezerre. Végül pedig fokozni kell a kifektetéseket, a profitegyenleg hiányát 0-ra kell csökkenteni.

Az NGM szerint ezek a lépések azt eredményezik, hogy Magyarországon 2030-ra a GDP-arányos export mértéke elérje a 100 százalékot. Miközben tovább folytatódik a gazdasági fejlettség felzárkózása.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#gazdaság #növekedés #GDP #vállalatok #NGM

ben

Forrás: www.mti.hu

ipar

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »