HÍREK

MBH: építőipar 2025-től növekedhet

MBH Bank: az építőiparban 2025-től várható növekedés

Az építőipar termelésében az idén kivárás és stagnálás várható, növekedésre 2025 elejétől lehet számítani.Mondta az MBH Bank nagyvállalati és speciális hitelezési ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Balogh Péter hangsúlyozta, Magyarországon a nagy építőipari cégek kimondottan erősek, 2024-re el vannak látva munkával és továbbra is profittermelő fázisban vannak.

Az építőiparban az elmúlt években volt egy nagyon erős túlárazottság, azonban a kereslet mérséklődésével a cégek visszatérnek a normál árazási fázisba. Ez a tendencia érinti ugyan a nagyobb építőipari vállalkozásokat is, de főként a kis- és közepes cégekre jellemző.

A nagy építőipari cégeknél az állami megrendelésekről a piaci munkákra – például az országba érkezett külföldi működőtőke befektetések (FDI) mentén elkezdődött beruházásokra – terelődik a hangsúly. Az építőipari kapacitás, amelyet korábban az állami beruházások kötöttek le, az intenzív FDI-projekteknek köszönhetően most ezekbe a nemzetközi fejlesztésekbe áramlik.

Horti Flóra, az MBH Bank szenior ágazati elemzője az építőipar európai helyzetéről megjegyezte, hogy az Európai Unióban 2022-ben az építési piac termelési értéke 1768 milliárd euró volt. Becslések szerint ez az összeg 2,5 százalékkal csökkent 2023-ban.

Az építőipar területén a tagállamok között tavaly éves szinten nagy kilengések voltak. Romániában mérték a legnagyobb, több mint 30 százalékos növekedést, míg Szlovákiában 10 százalékot meghaladó csökkenés történt.

Magyarországon is a gazdaság egyik meghatározó szegmense az építőipar

Kiemelte, hogy a Magyarországon is a gazdaság egyik meghatározó szegmense az építőipar. 380 ezer embert foglalkoztat, az ágazatban 150 ezer vállalkozás található, túlnyomó részük mikro- és kivállalkozás.

Horti Flóra szólt ( MBH Bank szenior ágazati elemzője ) , hogy tavaly éves összevetésben 5 százalékkal csökkent az építőipar termelési értéke, az idén további 1,1 százalékos mérséklődésre számítanak.

Tavaly – bár a Központi Statisztikai Hivatal számai még nem ismertek – becslések szerint 90-110 ezer közötti tranzakció történt a magyar lakáspiacon. A tranzakciószám az idén 20-30 ezerrel bővülhet. A növekedést a csökkenő kamatszint, a reálbér emelkedése és a csok plusz támogatja.  Erősítheti az is, hogy az állampapír-piacról a befektetések egy része átterelődhet a befektetési célú lakásvásárlásokba.

Számoljunk és nézzük meg tudunk-e az Ön számára kedvezőbb lakásbiztosítást kötni a márciusi lakásbiztosítási kampányban! A biztosítók ajánlatát egyben, összehasonlítva láthatja nálunk.Hívjon bennünket és segítünk kedvező megoldást találni: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!
Személyes és távoli, online kötés is megoldható! Vagy klikkeljen és számolja ki a következő linken – összehasonlító oldalunkon a legkedvezőbb megoldásokért:

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#építőipar #MBH #befektetés #Magyarország

MBH

Forrás: www.mti.hu 

 

MBH

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

űrkutatás
űrkutatás

Meghatározó szerep az űripar területén

Nagy Márton: Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén. Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon

TOVÁBB OLVASOM »
export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6%-kal nőtt 2024. februárban az export volumene 3,4%-kal

TOVÁBB OLVASOM »
árak
ipari termelői árak változása

Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0%-kal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1%) 2024. márciusban az ipari

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Támogatás strucc- és emutartóknak

AM: a strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra. A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra – közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »