HÍREK

Csökkentek a beruházások 3,0%-kal

2023 IV. negyedévében 3,0%-kal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0%-kal csökkent, a III. negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1,5%-kal nőtt. A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A meghatározó súlyú feldolgozóipar és ingatlanügyletek visszafogták, míg a közigazgatás és az energiaipar beruházásai növelték a nemzetgazdasági teljesítményt. 2023-ban összességében 8,5%-kal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest.

2023 IV. negyedévében szezonálisan kiigazítva:

 • A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene a III. negyedévihez képest 1,5%-kal nőtt. Ezen belül az építési beruházások volumene 3,1%-kal volt több a III. negyedévi szintnél, míg a gép- és berendezésberuházásoké 1,3%-kal maradt el attól.

2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest:

 • A beruházási tevékenység volumene 3,0%-kal mérséklődött. Ezen belül a teljesítményérték mintegy 60%-át képviselő építési beruházásoké 4,1%-kal, a 40%-át kitevő gép- és berendezésberuházásoké 1,1%-kal lett kisebb.
 • A fejlesztések volumene a beruházási teljesítmény 53%-át megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,8%-kal csökkent, a beruházások 18%-át realizáló költségvetési szerveknél 43%-kal volt több az egy évvel korábbi szintnél, ami elsősorban technikai ok következménye1. Az egyéb (50 fő alatti vállalkozások, egyéni vállalkozások, nonprofit vállalatok, valamint háztartások) kategóriába tartozók beruházási volumene 18%-kal maradt el az egy évvel korábbi azonos időszakitól.
 • A tárgyidőszakban tizenkilenc nemzetgazdasági ágból tizenkettőben csökkent a beruházási teljesítményérték. A nemzetgazdasági beruházások csaknem harmadát jelentő, ezzel a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar bővülésének dinamikája az elmúlt negyedévekben lassult; a negyedik negyedévben 3,1%-kal volt alacsonyabb a bázisidőszaki szintnél. Ez elsősorban a legnagyobb részarányú villamosberendezés-gyártás beruházási volumenének egy számjegyű csökkenésével magyarázható, amit a hosszabb ideje folyamatban lévő nagyszabású projektek fokozatos kifutása okozott. A második legnagyobb súlyt képviselő járműgyártás beruházási volumene ugyanakkor dinamikusan nőtt, amihez több hazai járműipari gyár fejlesztése is hozzájárult. Növekedés jellemezte továbbá a fémfeldolgozás, kohászat, a gép, gépi berendezés gyártása, valamint az elektronikai ipar alágak fejlesztéseit is, ezzel szemben több más alágban különböző mértékű csökkenés volt tapasztalható.
 • A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek 21%-át megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye 5,6%-kal esett vissza a megelőző év azonos időszakához képest. A volumenváltozást elsősorban az egy évvel korábbi magas, főként lakásfelújítás célú teljesítményértéktől való elmaradás határozta meg.
 • A szállítás, raktározás beruházási volumene megközelítőleg az egy évvel korábbi szinten alakult, aminek egyik befolyásoló tényezője, hogy az állami infrastrukturális fejlesztések a megelőző évihez képest nem csökkentek.
 • A közigazgatás nemzetgazdasági ág rendkívül dinamikusan, 29%-kal növelte a beruházások volumenét, a központi közigazgatási szervek bővülő fejlesztéseinek következtében.
 • A kereskedelem nemzetgazdasági ágban regisztrált 21%-os visszaesés oka, hogy a megelőző év azonos időszakát élénkítő, kis- és nagykereskedelemben tevékenykedő vállalkozások egyaránt mérsékelték beruházási tevékenységüket a tárgyidőszakban.
 • Az energiaipar beruházási teljesítménye 7,0%-kal bővült, amiben lényeges szerepet játszott a villamosenergia-termelésben, illetve -ellátásban működő cégek fejlesztési ráfordításainak növelése.

A nemzetgazdasági beruházások teljesítményértéke és volumenváltozása*

Nemzetgazdasági ág 2023. IV. negyedév 2023. I-IV. negyedév
folyó áron, milliárd forint volumenváltozás az előző év azonos időszakához képest, % folyó áron, milliárd forint volumenváltozás az előző év azonos időszakához képest, %
Összesen 5 903 -3,0 16 119 -8,5
Ebből:*
feldolgozóipar 1 899 -3,1 5 203 4,5
ingatlanügyletek 1 217 -5,6 3 234 -17,6
szállítás, raktározás 623 0,2 1 767 -11,1
közigazgatás 383 29,1 718 4,5
kereskedelem 243 -20,8 814 -14,0
energiaipar 233 7,0 581 -6,2

* Az adott negyedévi beruházási teljesítmény alapján a 6 legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ág adatai.

 • A nemzetgazdasági beruházások 2023. IV. negyedévi 3,0%-os volumencsökkenését a közigazgatás, valamint az energiaipar (1,4, illetve 0,2 százalékponttal) részben ellensúlyozta. Ugyanakkor az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar és a kereskedelem teljesítménycsökkenése (rendre -1,2, -1,0, -1,0 százalékponttal) egyaránt hozzájárult az alacsonyabb volumenhez.

2023-ban a megelőző évhez képest:

 • A nemzetgazdasági beruházások volumene 8,5, ezen belül az építési beruházásoké 15%-kal csökkent, ugyanakkor a gép- és berendezésberuházásoké 1,6%-kal nőtt.
 • A beruházások 54%-át jelentő, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 6,4%-kal maradt el, míg a költségvetési szerveknél 13%-kal bővült a beruházási teljesítmény. Ez utóbbinak elsősorban technikai oka van (lásd az 1. lábjegyzetet).
 • Az év egészét tekintve öt nemzetgazdasági ág kivételével csökkentek a beruházások. A legjelentősebb beruházó ágak közül a teljesítményérték 32%-át realizáló feldolgozóiparban 4,5%-kal bővült, ezzel szemben a 20%-át képviselő ingatlanügyletek ágban 18%-kal visszaesett a beruházások volumene. A nemzetgazdasági beruházások 11%-át jelentő szállítás, raktározás területén 11%-kal csökkent a volumen. Ez a három nemzetgazdasági ág a beruházások értékének több mint hattizedét tette ki.
 • A negyedik legnagyobb beruházó területnek számító kereskedelemben kisebb lett a volumen (-14%), ugyanakkor a közigazgatásé 4,5%-kal bővült.
 • A hatodik legnagyobb részarányú mezőgazdaság fejlesztései 17%-kal visszaestek.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#beruházások #vállalatok #nemzetgazdaság #energiaipar #teljesítmény

beruházások

Forrás: www.ksh.hu

 

magyar

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »