HÍREK

Ipari és logisztikai fejlesztések

Ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán Cannes-ban

A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország. A világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en március 12-15. között Cannes-ban. Közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerdán az MTI-vel.

A Magyarország-standot, amely a magyarországi beruházások népszerűsítésére, a fejlesztési irányok ismertetésére szolgál, a HIPA és az IFK közösen alakította ki.

Az ipari ingatlanpiac meghatározó ingatlanfejlesztői

a HelloParks (a Futureal-csoport tagja),

az Infogroup (az IGPark hálózat fejlesztője)

a WING Industrial,

valamint az egyik vezető iroda és lakófejlesztő, az ATENOR kiemelt fejlesztéseikkel vesznek részt a seregszemlén.

Továbbá a kiállításon bemutatkozik Békéscsaba, Debrecen és Kaposvár is.

Kiemelték, a kormányzati fejlesztések és magánberuházások bemutatásának célja, hogy megalapozza a külföldi működőtőke-beáramlás (FDI) további bővülését. Hozzájáruljon Magyarország tőkevonzó képességének erősítéséhez a befektetésekért folyó globális versenyben.

   Magyar beruházásösztönzés bemutatása

A közlemény idézte Joó Istvánt, a HIPA vezérigazgatóját, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztosát. Elmondta a 2023-as év újabb mérföldkő a magyar beruházásösztönzés történetében, miután a pozitív döntésben érintett működőtőke-beruházások összesített értéke meghaladta a 13 milliárd eurót.

Ezáltal 19 692 új munkahelyet hoznak létre 209 projektnél, amelyből 69 tekinthető kiemelt működőtőke-beruházásnak, ezek összértéke meghaladta a 11,8 milliárd eurót. A fennmaradó csaknem 1,2 milliárd euró értéket képviselő 140 projekt a kormány Gyármentő Programjához köthető.

Nemzetközi szempontból Magyarország a nagy német autógyártók és az ázsiai akkumulátorbeszállítók révén a nyugat és a kelet találkozási pontjává vált. Ezt az állítást erősíti, hogy a világ tíz legnagyobb akkumulátoripari cégéből már öt jelen van Magyarországon.

Takács Ernő, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az IFK elnöke a közleményben úgy fogalmazott, “minden idők legnagyobb beruházási rekordját érte el Magyarország. Az FDI beáramlása pedig ösztönzően hat a professzionális ingatlanfejlesztők tevékenységére és kiemelt nemzetközi figyelmet vonz hazánkra a befektetők részéről is”.

Az IFK elnöke a 2023-as évet tekintve a kiemelkedően teljesítő területek közé sorolta az ipari ingatlanok piacát. Ahol tavaly az éves kereslet volumene elérte a 867 ezer négyzetmétert, ami 2 százalékkal megelőzi a 2022-es, az eddigi rekord évet.

Közölte, a teljes országos modern ipari, logisztikai állomány tavaly 5 millió négyzetméter fölé emelkedett. Melyből a fővárosban és környékén található 3,5 millió, míg a regionális hazai állomány 1,6 millió négyzetméter.

Irodapiac alakulása

Csökkent az irodák iránti kereslet mind felhasználói, mind fejlesztői oldalról. A hazai piacon a legerősebb aktivitást az államigazgatás költözése jelenti, de zajlik néhány nagy városközpont-fejlesztés is, ami az irodapiac kilátásait javítja.

Takács Ernő szerint kiugrás előtt állnak a hotelfejlesztések is, köszönhetően a turizmus jó teljesítményének. A nemzetközi hotelüzemeltetők érezhetően keresik a budapesti beszállási lehetőségeket. Magyarország pedig kifejezetten jó célpontja a magas minőségű, 4-5 csillagos hotelfejlesztéseknek.

A közlemény idézte Treiber Olivért, a HelloParks befektetési igazgatóját. Aki elmondta 2020-as alapításuk óta Budapest körül Maglódon, Fóton, Pátyon és Alsónémediben fejlesztenek a legszigorúbb fenntarthatósági szempontok szerint energiahatékony megaparkokat. Jelenleg 244 hektáron több mint 1 millió négyzetméter ipari terület beépítésén dolgoznak. Az átadott és folyamatban lévő projektjeik összértéke megközelíti az 500 millió eurót.

Székely Ádám, az Infogroup tulajdonosa a közleményben megjegyezte, a cégcsoport a közép- és kelet-magyarországi térség egyik legszéleskörűbb hálózatával rendelkezik.4 helyszínen folyó összesen 65 ezer négyzetméter fejlesztésével 230 ezer négyzetméter területet kínál ügyfeleinek.

Korda Zsófia, a WING üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója a ismertette, hogy a WING ipari és logisztikai projektekért felelős üzletága, a WING Industrial. Jelenleg több mint 300 000 négyzetméteres portfóliót kezelnek, valamint további 370 000 négyzetméter előkészítés alatt álló fejlesztési potenciállal rendelkeznek.

Az ATENOR a hazai iroda- és lakóingatlanfejlesztéseket népszerűsíti a MIPIM-en.
A MIPIM a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása. Ahol több mint 80 ország 2400 kiállítója és több mint 20 000 szakmai látogató vesz részt.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#ipar #logisztika #ingatlanfejlesztés #ingatlapiac #magyar

ipari

Forrás: www.mti.hu

ipari

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »