HÍREK

Az élelmiszeripar fontos ágazat

Nobilis Márton: az élelmiszeripar fontos stratégiai ágazat

Fontos stratégiai ágazat az élelmiszeripar, amely egy ország szuverenitását is meghatározza. Ezt mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára péntek este Sopronban, az iCon elnevezésű gazdaságpolitikai konferencia megnyitóján.

Az államtitkár elmondta, hogy minderre a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború is rávilágított.

Hozzátette: az élelmiszeripar egész szegmensének támogatását és fejlesztését tekintve jó helyzetben van az ország. Az agráriumra az európai uniós források már megérkeztek. Az élelmiszeripar pedig erős részt képvisel – mondta.

Nobilis Márton kitért arra is, hogy megvizsgálták azokat az európai országokat, ahol erős az élelmiszeripar. Ennek során azt tapasztalták, hogy a támogatás azokban az országokban fentről lefelé történik. A nagy cégeket támogatják kiemelten, amelyek magukkal húzzák a kisebbeket.

Létre  hozzták a Nemzeti bajnokok program tervet.

Az a cél, hogy legyenek Magyarországon az élelmiszeriparban nemzeti bajnokok – fűzte hozzá.
Szeretnék elérni, hogy a nagy magyar élelmiszeripari cégek újra képesek legyenek exportálni és képesek legyenek ellátni Magyarországot a saját termékeikkel.

Hozzátette: ezektől a cégektől fontos elvárás, hogy a kisebb magyar cégeket is magukkal húzzák.
Nem érdek, hogy egyetlen egy kiscég is csődbe menjen a nagyok miatt – mondta. Majd hozzátette: fontos a kiscégek fejlődése annak érdekében, hogy helyben tudják friss és jó minőségű élelmiszerekkel ellátni a családokat.

Elmondta, hogy a multinacionális cégektől joggal várja el a kormány, hogy minél nagyobb arányban tartsanak magyar termékeket a polcaikon. Ezért vezették be azt a szabályt, hogy bizonyos termékeket negyven kilométeren belülről kell megvásárolni.

Az államtitkár fontosnak nevezte azt is, hogy amennyiben lehetőség van rá, ezek a kereskedőláncok magyar kézben legyenek. Tőlük joggal várható el a magyar termékek árusítása.

Mindehhez szorosan hozzátartozik az agrárszakképzés is, hogy a fiatalok a legmodernebb elméleti és gyakorlati tudást kapják meg. Az agrárium az egyik legjobban fejlődő ágazat, amit fontos kihasználni – mondta, hozzátéve, hogy e tekintetben jó az irány.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#élémiszeripar #támogatás #agrár #Nemzeti_bajnok_program

élelmiszeripar

Forrás: MTI

ipar

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »