HÍREK

A 4% feletti GDP-bővülés pillérei

NGM-közgazdász: a 4 százalék feletti GDP-bővüléshez erősítik a növekedés pilléreit

    A kormányzat határozott célja, hogy a 4 százalék feletti gazdasági (GDP) növekedés megvalósuljon idén, a növekedés pilléreit erősítik. Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza mondta a Hír TV Napi aktuális műsorának adott interjújában szerdán este.

Hozzátette: az előző évvel ellentétben idén a növekedés már kiegyensúlyozott szerkezetű lehet.

Fontosnak nevezte, hogy a beruházások GDP-hez viszonyított aránya 25 százalék felett maradjon, ami biztosítja a növekedési tervek megvalósulását. A beruházások egy része működő tőkéből valósul meg, és rekordnagyságú működő tőke érkezik az országba. Emellett óriási mennyiségű beruházás – autógyárak, akkumulátorgyárak építése – van folyamatban, ami szintén a gazdasági növekedést támogatja – mondta.

Rámutatott: a belföldi beruházásokat célzott programokkal ösztönzik, ilyen a Széchenyi Kártya Program kibővítése, valamint a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram.

A vezető közgazdász arra is kitért, hogy a külső ársokkokkal szemben nehéz védekezni. Azonban a nyersanyag- és energiaárak már deflációs jelleggel javítják a kilátásokat. Az infláció normalizálódását egyes bázishatások kiesései is támogatják, a mutató a régiós átlaghoz fog igazodni a következő időszakban.

Németország technikai recesszióban van, versenyképességi és strukturális kihívásokkal küszködik, komplett vegyipari gyárak települnek más országokba. Ennek egyfelől negatív hatása lehet a magyar gazdaságra a külső kereslet gyengülése miatt. Ugyanakkor az ország profitálhat az iparágak áttelepüléséből – mondta Suppan Gergely.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#GDP #beruházás #Baross_Gábor_Hitelprogram #Széchenyi_kártya #vállalkozás

GDP

Forrás: MTI

GDP

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6%-kal nőtt 2024. februárban az export volumene 3,4%-kal

TOVÁBB OLVASOM »
árak
ipari termelői árak változása

Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0%-kal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1%) 2024. márciusban az ipari

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Támogatás strucc- és emutartóknak

AM: a strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra. A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra – közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »
KKV
K&H

KH: nőhet a cégek árbevétele

KH: reálértéken nőhet a cégek árbevétele a következő egy évben. A következő egy évben reálértéken nőhet a cégek árbevétele. Átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9

TOVÁBB OLVASOM »