HÍREK

Javult a KH kkv bizalmi index

Javult a KH kkv bizalmi index a negyedik negyedévben

A mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évi várakozásait jelző KH kkv bizalmi index a negyedik negyedévben mínusz 6 ponton áll. Ez 5 pontos javulás az előző negyedévi mutatóval szemben. Az emelkedés mögött a gazdaságpolitika és a munkaerőhelyzet kedvezőbb megítélése, illetve a vállalati hitelkamatok várt mérséklődése áll. Ezt szerdán közölte a KH az MTI-vel.

A KH 2004 óta folyamatosan készíti negyedéves KH kkv bizalmi index összeállítását. A jelenlegit 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével állították össze.

A tájékoztatás szerint a kkv-k bizakodása mindhárom árbevétel kategóriában látható. Továbbra is  a 300 millió forint éves árbevételt meghaladó cégek a legoptimistábbak 8 ponttal, szemben az előző negyedévi 1 ponttal.

Az ennél kisebb cégek bizalma még a negatív tartományban van. A 100-300 millió forint közötti árbevételű cégek várakozásai megegyeznek az index mínusz 6 pontos átlaggal. Míg a 100 milliós árbevételt el nem érő mikrocégek várakozásai mínusz 10 ponton állnak. Ez azonban mindkét esetben pozitív elmozdulás az előző negyedév mínusz 13 pontos eredménye után.

Az ágazatok közül egyedül a mezőgazdasági cégeknél figyelhető meg jelentősebb, 22 pontos növekedés, amelynek köszönhetőn a várakozásuk 12 pontig emelkedett. A többi szektor esetében még negatív értékeket lehet látni. A kereskedelmi cégek várakozása mínusz 5 ponton, az ipari vállalkozásoké mínusz 7 ponton, a szolgáltatóké pedig mínusz 9 ponton áll.

A régiókban a közép-magyarországi cégek esetében látható a legjelentősebb, 11 pontos javulás, ezzel várakozásuk mínusz 1 pontra emelkedett. Őket szorosan követik a nyugat-magyarországi vállalkozások mínusz 2 ponttal, míg a keleti régióban működő kkv-k várakozásai az átlag alatt, mínusz 8 ponton állnak.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#KH #mikrovállalkozás #kkv #bizalmi_index

KH

Forrás: MTI

hitelgarancia

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14%-kal nőtt 2023. decemberben az export volumene 8,4,

TOVÁBB OLVASOM »
mezőgazdaság
mezőgazdaság

AM: kertészeti növénytermesztés

AM: a jövőben is számíthat támogatásra a kertészeti növénytermesztés Az Agrárminisztérium (AM) a kertészeti növénytermesztés kiemelt támogatását, az ágazathoz kapcsolódó vidékfejlesztési pályázatok várhatóan tavasszal jelennek

TOVÁBB OLVASOM »
beruházás
beruházás

Csökkentek a beruházások 3,0%-kal

2023 IV. negyedévében 3,0%-kal csökkentek a beruházások A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0%-kal csökkent, a III. negyedévhez képest

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
agrártámogatás

2024-ben támogatják a magyar gazdákat

Nagy István: a magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak. A kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő,

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
GINOP Plusz

GINOP plusz program harmadik szakasz

Hankó Balázs: a GINOP plusz program munkahelyi képzés harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató

TOVÁBB OLVASOM »
ipar
ipar

Az ipar 4.0 fejlesztések támogatása

Fábián Gergely: a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával

TOVÁBB OLVASOM »