HÍREK

Javult a KH kkv bizalmi index

Javult a KH kkv bizalmi index a negyedik negyedévben

A mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évi várakozásait jelző KH kkv bizalmi index a negyedik negyedévben mínusz 6 ponton áll. Ez 5 pontos javulás az előző negyedévi mutatóval szemben. Az emelkedés mögött a gazdaságpolitika és a munkaerőhelyzet kedvezőbb megítélése, illetve a vállalati hitelkamatok várt mérséklődése áll. Ezt szerdán közölte a KH az MTI-vel.

A KH 2004 óta folyamatosan készíti negyedéves KH kkv bizalmi index összeállítását. A jelenlegit 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével állították össze.

A tájékoztatás szerint a kkv-k bizakodása mindhárom árbevétel kategóriában látható. Továbbra is  a 300 millió forint éves árbevételt meghaladó cégek a legoptimistábbak 8 ponttal, szemben az előző negyedévi 1 ponttal.

Az ennél kisebb cégek bizalma még a negatív tartományban van. A 100-300 millió forint közötti árbevételű cégek várakozásai megegyeznek az index mínusz 6 pontos átlaggal. Míg a 100 milliós árbevételt el nem érő mikrocégek várakozásai mínusz 10 ponton állnak. Ez azonban mindkét esetben pozitív elmozdulás az előző negyedév mínusz 13 pontos eredménye után.

Az ágazatok közül egyedül a mezőgazdasági cégeknél figyelhető meg jelentősebb, 22 pontos növekedés, amelynek köszönhetőn a várakozásuk 12 pontig emelkedett. A többi szektor esetében még negatív értékeket lehet látni. A kereskedelmi cégek várakozása mínusz 5 ponton, az ipari vállalkozásoké mínusz 7 ponton, a szolgáltatóké pedig mínusz 9 ponton áll.

A régiókban a közép-magyarországi cégek esetében látható a legjelentősebb, 11 pontos javulás, ezzel várakozásuk mínusz 1 pontra emelkedett. Őket szorosan követik a nyugat-magyarországi vállalkozások mínusz 2 ponttal, míg a keleti régióban működő kkv-k várakozásai az átlag alatt, mínusz 8 ponton állnak.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#KH #mikrovállalkozás #kkv #bizalmi_index

KH

Forrás: MTI

export

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »