HÍREK

Agrár Széchenyi Kártya: jövő júniusig

Jövő év közepéig igényelhető a kiemelt kamattámogatású Agrár Széchenyi Kártya

Sikerült elérni Brüsszelben a mezőgazdaság számára fontos, átmeneti támogatási jogcímek meghosszabbítását és az összegének megemelését 2024. június 30-ig. Az idei év végén jártak volna ezek le, pl. az Agrár Széchenyi kártyáé is. Ezt Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondta kedden, Siófokon, az IKR Agrár Fórumon.

A jövő év közepéig biztonsággal köthetik meg a gazdálkodók az Agrár Széchenyi Kártya Max+ hitel felvételére irányuló szerződéseiket. Ezzel továbbra is a de minimis keretük felhasználása nélkül hidahatják át piaci nehézségeiket.

Mindezt mindösszesen évi 5% ténylegesen fizetendő kamattal. Hozzátette, a megemelt kamattámogatás a normál Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitellel már rendelkezők számára is elérhető. A hitelösszeg igénylésére legfeljebb 100 millió forintig van lehetőség. A hitelszerződések megkötésére pedig 2024. június 29-ig van mód és több ezer gazdálkodó már benyújtotta erre irányuló igényét – fejtette ki.

Feldman Zsolt előadásában kitért a KAP Stratégiai Terv módosítására is. 2023. február-május között összesen 7 közepes jelentőségű és 375 kisebb tartalmi, valamint közel 70 technikai módosítással kezdődött annak informális egyeztetése.

2024-ben a gazdálkodók szempontjából több lehetőség az Agrár-ökológiai Program tekintetében várható, ezen felül kisebb módosítások várhatóak. 2024-ben kerül előkészítésre az Agrár-ökológiai Program első évének, valamint a tudatosan három évre meghirdetett, 2024. év végéig tartó agrár-környezetgazdálkodási program tapasztalatai alapján nagyobb léptékű módosítás, összehangolva a zöld területalapú támogatásokat.

A finanszírozásban felértékelődött ezek jelentősége. Jövő évben minden gazdálkodó számára egy “menüsort” szeretnének felkínálni, amely alapján minden termelő döntést tud hozni, kíván-e vagy sem csatlakozni ezekhez.

A mostani programok hatalmas érdeklődés mellett zajlanak. Az Agrár-ökológiai Programban 4 millió hektár, az agrár-környezetgazdálkodási programban 1,2 millió hektárral vesznek részt a gazdálkodók. A szakmával folytatott közös munkában zajlik ez a munka, amely az egyik legnagyobb agrárszakmai feladata a 2024. évnek.

A 2024. évi vidékfejlesztési pályázat

Az államtitkár beszélt a 2024. évi vidékfejlesztési pályázati menetrendről is, amelynek fontos alapelve a folytonosság biztosítása. Mint mondta, a pályázati konstrukciók úgy kerülnek meghirdetésre, hogy a folyamatosan fenntartani kívánt támogatási konstrukciókhoz való hozzáférés megszakítás nélkül lehetséges legyen. Ilyen az agrár-környezetgazdálkodási program vagy az ökológiai gazdálkodás támogatása.

Fontos szempont, hogy az év első negyedében meghirdetésre kerüljenek azok a felhívások, amelyek mezőgazdasági területek optimálisabb földhasználat váltását hivatottak segíteni. A vízmegtartó beruházások, mezővédő erdősávok vagy éppen gyepek létrehozásával és amelyekhez egyfajta jövedelemkompenzációs, több éves fenntartási támogatás fog kapcsolódni.

Elsőként, jövő év februárjában az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó pályázatok meghirdetése várható majd. Ezeket követik márciustól az állattartáshoz, a kertészethez, az élelmiszeriparhoz és a takarmányiparhoz kapcsolódó felhívások. Jövő nyáron pedig érkezik a generációváltást segítő támogatási csomag – részletezte Feldman Zsolt a közlemény szerint.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#Széchenyi #agrártámogatás #mezőgazdaság #agrárminisztérium

Széchenyi

Forrás: MTI

export

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »