HÍREK

KSH: nőtt a szolgáltatás export/import

KSH: 3,3 milliárd euró volt a szolgáltatás külkereskedelmi többlet a harmadik negyedévben

2023 harmadik negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja 14%-kal, importja 9,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 3,3 milliárd euró volt. Ez 616 millió euróval több a 2022. harmadik negyedévinél – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez mérten az export 17%-kal, az import 15%-kal, a többlet pedig 604 millió euróval növekedett.

A harmadik negyedévben az export értéke 9,2 milliárd euró (3,5 ezer milliárd forint) volt. Az importé 5,9 milliárd euró (2 300 milliárd forint).

A szolgáltatáscsoportok közül a turizmus rekordméretű, 1,4 milliárd euróval, a szállítás 889 millió, az üzleti szolgáltatások 523 millió euróval járultak hozzá a harmadik negyedévi aktívumhoz.

Főbb külkereskedelmi partnereink

A szolgáltatásexport 65%-kal, az import 72%-át az EU tagországaival bonyolította le Magyarország, ebben a viszonylatban 1,8 milliárd euró többlet keletkezett.

Első számú partnerünk továbbra is Németország, amellyel az összforgalom 19%-kal bonyolítottuk le. A második legfontosabb, az Amerikai Egyesült Államok 8,6%-kal, míg a harmadik helyen álló Ausztria 8%-kal részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 36% (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 19%) volt. Ezt követte a turizmus 30%-os, majd a szállítási szolgáltatások 25%-os részesedéssel. Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt 48%-kal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 25%). A szállítási szolgáltatások 25%-kal, a turizmus 23%-kal részesedett a teljes importforgalomból.

Az aktívum jelentős növekedése elsősorban a turizmus és a bérmunka-szolgáltatások egyenlegének 456 és 127 millió eurós javulásával magyarázható.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 31%-kal, 426 millió euróval vált kedvezőbbé. Ehhez jelentősen hozzájárult két kiemelt partnerünkkel, Németországgal és Hollandiával folytatott kereskedelmünk egyenlegének 207 millió, illetve 79 millió euró értékű javulása.

Az EU-n kívüli országok esetében a többlet 189 millió euróval, 14%-kal emelkedett. A legnagyobb értékű egyenlegjavulást, 47 millió eurót az Egyesült Királyság viszonylatában regisztráltak.

Január-szeptemberben a kivitel értéke 24,3 milliárd euró (9,3 ezer milliárd forint), a behozatalé 15,9 milliárd euró (6,1 ezer milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel értéke 11%-kal (2,4 milliárd euróval), a behozatalé 5,6%-kal százalékkal (835 millió euróval) bővült.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#szolgáltatás #KSH #külkereskedelem #turizmus

szolgáltatás

Forrás: MTI

Magyarország

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »