HÍREK

Baross hitelprogram 75%-ban szerződött

GFM: túl a 750 milliárd forinton a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram leszerződött hitelállománya

 

Újabb mérföldkövet ért el a magyar vállalkozásokat segítő Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. A szerződött hitelek összege alig 6 hónap alatt elérte a Hitelprogram 1000 milliárd forintos keretének 75 százalékát- jelentette be hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A minisztérium felidézte: a háború és az “elhibázott brüsszeli szankciók” rendkívül nehéz gazdasági helyzetet eredményeztek, az energiaválság miatt a vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek.

A kormány a munkahelyek, valamint a beruházás- és exportalapú gazdaság védelme érdekében 2023. február 1-jén elindította a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot.

A hitelprogram keretein belül beruházási, forgóeszköz- és zöldhitel igényelhető. A hitelprogram forrásai a jelenlegi magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett érhető el, forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euróhitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos szinten – írták.

A hitelprogram rövid időn belül rendkívüli érdeklődést váltott ki, így a vállalkozások megnövekedett hiteligényére tekintettel az eredetileg meghirdetett 700 milliárd forintos hitelkeretet a kormány 1000 milliárd forintra emelte.

A hitelprogramba eddig 2221 hitelkérelem érkezett be az EXIM Magyarországhoz közvetlenül és partnerein keresztül. A szerződött hitelállomány kevesebb mint 3 hónap leforgása alatt meghaladta az 500 milliárd forintot, mára pedig elérte a 750 milliárd forintot.

A jóváhagyott hitelkérelmek 86,3 százalékát teszi ki a szerződött hitelek állománya, ez 750,4 milliárd forintot jelent. A szerződött forgóeszközhitelek átlagos futamideje 30 hónap, a beruházási hiteleké – ingatlanhitelekkel együtt – 84,3 hónap. A szerződött ügyletek 70 százaléka, azaz 523 milliárd forint került folyósításra – ismerttette a GFM.

A szerződött ügyfelek 68 százaléka a kkv-szektorból került ki, ők a szerződött hitelállomány alapján a források 43 százalékát használhatják fel. A hitelprogramon keresztül számos ágazat vállalatai jutottak kedvezményesen forráshoz:

  • a szerződött ügyletek 39 százaléka a feldolgozóiparhoz,
  • 30 százaléka a kereskedelem és a gépjárműjavítás területéhez köthető,
  • a források 7 százaléka irányul a mezőgazdasághoz,  a szállításhoz, illetve az építőiparhoz.

A szerződött hitelállomány alapján az igények

  • 38 százaléka Közép-Magyarországról (ezen belül Budapestről) érkezett,
  • majd ezt követte az észak-alföldi régió 15 százalékkal,
  • illetve a közép-dunántúli régió 12 százalékkal
  • dél-Alföldről az összes finanszírozási igény 11 százalékát,
  • Nyugat-Dunántúlról 10 százalékát,
  • Dél-Dunántúlról és Észak-Magyarországról pedig 7-7 százalékát fogadták be a pénzintézetek.

A hazai bankrendszer által nyújtott új hitelszerződések közel felét, 47,6 százalékát márciustól júniusig a hitelprogram konstrukciói adták. Ez az arány a forintban denominált új hitelszerződések esetében még ennél is magasabb, 56,6 százalék. A Hitelprogram tehát hozzájárul az egészséges hitelpiac megőrzéséhez, a munkahelyek és családok megvédéséhez. A megvalósuló beruházások hozzájárulnak, hogy 2024-ben a magyar GDP ismét dinamikusan, akár 4 százalékkal növekedhessen – írták.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#hitelprogram #szerződéskötés #Baross_Gábor_hitelprogram

hitelprogram

Forrás: www.mti.hu

MTI 2023. augusztus 28., hétfő 10:13

KKV

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6%-kal nőtt 2024. februárban az export volumene 3,4%-kal

TOVÁBB OLVASOM »
árak
ipari termelői árak változása

Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0%-kal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1%) 2024. márciusban az ipari

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Támogatás strucc- és emutartóknak

AM: a strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra. A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra – közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »