HÍREK

Romló hangulat a turizmus területén

VIMOSZ: áprilisban enyhén romlott az üzleti hangulat a turizmus területén

 

Áprilisban a TKI turisztikai konjunktúra index plusz 2 ponton állt a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán. Ez azt jelzi, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén javulónak, de stagnáláshoz közelinek érzékelik. – közölte a legfrissebb felmérés eredményét a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Három havi emelkedés után áprilisban 2 ponttal csökkent az index értéke, így alatta marad az egy évvel ezelőtti értékének.

A legfrissebb felmérés alapján a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban emelkedett az index (mindkét alszektorban immár negyedik hónapja), míg az egyéb turisztikai szektorban kéthavi megugrás után jelentősen csökkent.

Idén áprilisban Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl vállalkozásainak TKI indexe a régiók közül kiemelkedett. Ezután Észak-Alföld, Dél-Alföld és Közép-Dunántúl következett átlagoshoz közeli megítéléssel. Mindeközben Észak-Magyarországon volt legrosszabb a szektor helyzete.

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest mínusz 1 ponton áll. Amely azt mutatja, hogy szinte stagnált a kereslet a turisztikai ágazatban a munkaerő iránt. Ugyanakkor az elmúlt hónaphoz képest 3 ponttal nőtt az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan azonban már plusz 9 pontot mértek, ami azt jelenti, hogy a cégek kezdik bővíteni a munkaerőállományukat.

A turisztikai cégek 84 százaléka emelt árat az elmúlt 3 hónapban. Miközben 90 százalékuk számolt be működési költségei növekedéséről. Az árnövekedés átlagosan 18 százalékot, míg a működési költségeké 44 százalékot tett ki. Így a cégek továbbra sem tudták áraikban érvényesíteni a költség-növekedést. Mindez továbbra is alátámasztja a turisztikai szektor támogatásának indokoltságát – közölték.

Áprilisban a turisztikai cégek közel fele jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát. 51 százalékuk nem változtat az árakon, míg csökkentést alig 2 százalék jelzett. A szálláshely-szolgáltatásban az új szezon indulásával 53 százalék az emelést tervezők aránya. Miközben a vendéglátásban 52 százalék, az egyéb turisztikai szektorokban 34 százalék tervez emelni.

A kutatás szerint a következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 67 százaléka vár növekedést a vendégéjszakák számában. 28 százalékuk stagnálást, és 4 százalékuk vár visszaesést. A vendéglátásban működők közül 33 százalék vár vendégforgalom növekedést, míg 47 százalék stagnálást, 20 százalék pedig visszaesést vetít előre.

A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását, és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#turizmus #kutatás #turisztika #utazás #vendéglátás

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

turizmus

MTI 2023. május 4., csütörtök 16:31

agrártámogatás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »
Kína
gazdaság

Kínai vállalati beruházások hazánkban

Szijjártó Péter: hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon Jelenleg hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon. Amelyek nyomán mintegy 25 ezer

TOVÁBB OLVASOM »
álláskeresők
Munkaerőpiac

Álláskeresőket támogató program indul

Czomba Sándor: a tartós álláskeresők elhelyezkedését segítő inkubátor program indul. Hétfőtől indul a tartós álláskeresők elhelyezkedését támogató program. A pályázat 1,7 milliárd forint hazai forrásból

TOVÁBB OLVASOM »
program
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
falugazdász
falugazdász

Bővült a falugazdász-hálózat

NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Új agrártámogatási honlap indult

Agrárminisztérium: elindult az új agrártámogatási honlap Új honlap, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk.

TOVÁBB OLVASOM »