HÍREK

Kedvezőbb hitelkamat várakozás

K&H: a közterhek és a vállalati hitelkamat szintek kedvező változására számítanak a cégek

Tovább erősödött és lassan elérheti a pozitív tartományt a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index. A pozitív változás annak köszönhető, hogy a közterhek és a vállalati hitelkamatok kedvezőbb alakulására  számítanak a cégek. – közölte a K&H csütörtökön az MTI-vel

A bank legutóbbi kutatása alapján a K&H kkv bizalmi index az első negyedévben 3 ponttal, mínusz 7-ről mínusz 4 pontra emelkedett.

A közleményben kiemelték, hogy cégméret szerint a várakozásokban hatalmas a különbség:

  • a mikrocégek a negatív tartományban rekedtek,
  • míg a középvállalkozások több mint 25 pontos ugrást követően már erősen pozitívan látják az előttük álló egy évet.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a gazdaság, így a vállalkozások is lassan, de fokozatosan alkalmazkodnak a magasabb energiaárakhoz és az inflációhoz. Ám a növekedés várhatóan idén még visszafogott marad. Ezt mutatja a K&H kkv bizalmi index is.

A felmérés alapján a cégek a közterhek és a vállalati hitelkamatok következő egy évi alakulását jóval kedvezőbben látják. A növekvő adókkal és járulékokkal számoló cégek aránya két negyedév alatt 59 százalékról 49 százalékra csökkent. A vállalati hitelkamatoknál pedig fordulóponthoz érkeztek a vállalkozások.

Az elmúlt két évben ugyanis folyamatosan növekvő kamatokkal terveztek a cégek. Ami 2022 harmadik negyedévében érte el a csúcsot az index történetében. Ekkor 5,5 százalékos kamatnövekedést valószínűsített a szektor. Azóta viszont enyhültek a várakozások és ez az érték 2,5 százalékra mérséklődött. – részletezte az eredményeket Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

A K&H Magyarországon 2004 óta folyamatosan készít negyedéves kkv bizalmi indexet. A legutóbbi kutatásban 2023 február 20. és március 17. között történt. Ennek keretében kérdeztek meg 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóit.

A Vállalati hiteligénylés | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) kollégái szakértői segítséget nyújtanak a mikro-, kis-, közepes- és nagyvállalkozásoknak egyaránt. Keress bennünket! Együtt megoldjuk az üzleti tervtől a megvalósításig a célok elérését!

#hitelkamat #KKV #KH #bank #kutatás

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

hitelkamat

MTI 2023. április 20., csütörtök 12:40

Magyarország

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »