HÍREK

Javult a vállalkozások várakozása

MKIK GVI: jelentősen javultak az üzleti kilátások az előző negyedévihez képest a vállalkozások megkérdezése alapján

Jelentősen javult a vállalkozások helyzetértékelése januárban a negyedévvel korábbihoz képest. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) negyedéves konjunktúramutatója 2022 októberéhez képest plusz 10 pontról plusz 21 pontra nőtt. – Közölte a kamara gazdaságkutatója pénteken az MTI-vel.

A felmérésében 351 cégvezető véleményét kérdezték meg cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól.

A negyedéves konjunktúramutató értéke

  • a szolgáltató vállalkozások esetében a legmagasabb, plusz 27 pont.
  • az építőipari cégek körében plusz 24 pont,
  • a feldolgozóiparban plusz 19 pont,
  • míg a kereskedelemben tevékenykedő cégek körében a legalacsonyabb, plusz 14 pont.

Az előző negyedévhez képest az építőipari cégek esetében 32, a szolgáltató cégek körében 16, a feldolgozóipari cégek esetében 7, a kereskedelmi cégek körében pedig 4 ponttal nőtt a mutató értéke.

A konjunktúramutató értéke a döntően exportáló vállalkozások körében a legmagasabb, plusz 25 pont. A nem exportáló vállalatok körében plusz 17 pont, a részben exportáló cégek körében pedig plusz 14 pont. Az előző negyedévhez képest a döntően exportáló cégek között 12, a részben exportáló vállalatok esetében 9, a nem exportáló cégek körében pedig 7 ponttal emelkedett a mutató értéke.

A felmérés szerint az almutatók azt jelzik, hogy a vállalkozások vezetői a jelenlegi rendelésállomány és a beruházások várható szintje kivételével optimistábban ítélik meg a vizsgált szempontokat a 2022. októberi szinthez viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a legnagyobb mértékű, 27 pontos javulás a várható termelési szint megítélésében tapasztalható. Szintén jelentős mértékű volt az emelkedés a várható jövedelmezőség, az elmúlt féléves termelési szint és a várható kapacitáskihasználtság megítélése szempontjából is.

Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor az összes mutató esetén negatívabb a vállalatok jelenlegi helyzetértékelése.

#vállalkozások #megrendelés #beruházás #export #import #konjunktúra

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

vállalkozások

MTI 2023. február 24., péntek 14:07

Baross Gábor hitelprogram

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »
Kína
gazdaság

Kínai vállalati beruházások hazánkban

Szijjártó Péter: hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon Jelenleg hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon. Amelyek nyomán mintegy 25 ezer

TOVÁBB OLVASOM »
álláskeresők
Munkaerőpiac

Álláskeresőket támogató program indul

Czomba Sándor: a tartós álláskeresők elhelyezkedését segítő inkubátor program indul. Hétfőtől indul a tartós álláskeresők elhelyezkedését támogató program. A pályázat 1,7 milliárd forint hazai forrásból

TOVÁBB OLVASOM »
program
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
falugazdász
falugazdász

Bővült a falugazdász-hálózat

NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Új agrártámogatási honlap indult

Agrárminisztérium: elindult az új agrártámogatási honlap Új honlap, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk.

TOVÁBB OLVASOM »