HÍREK

500 milliárd Ft hitelszerződés

GFM: már meghaladja az 500 milliárd forintot a megkötött hitelszerződés keretek értéke a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban

Már meghaladja az 500 milliárd forintot a megkötött hitelszerződés keretek értéke a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csütörtökön az MTI-vel.

Felidézték, hogy a háború és szankciók okozta negatív gazdasági hatások ellensúlyozása, a recesszió kivédése és az egészséges hitelezés megőrzése érdekében a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram megindításáról döntött.

A hitelprogram a jelenlegi magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett érhető el. Forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos szinten.

A hitelprogramot bejelentése óta hatalmas érdeklődés övezi. Az eredetileg meghatározott, 700 milliárdos keret gyakorlatilag egy hónap alatt kimerült. A kormány látva a vállalkozások beruházási igényét és hiteléhségét, szem előtt tartva a családok és a gazdaság védelmét, további 300 milliárd forint biztosításával 1000 milliárd forintra emelte a rendelkezésre bocsátható források összegét. Így forgóeszközhitelből végül 600 milliárd forint, beruházási hitelből 400 milliárd forint kerülhet ki a hazai gazdaságba – írták a közleményben.

Az EXIM Magyarország forgóeszköz és beruházási, valamint lízing konstrukciónak értékesítésében 21 hitelintézet és pénzügyi vállalkozás vesz részt. A hitelprogramra eddig összesen 2124 hitelkérelem érkezett az EXIM Magyarországhoz közvetlenül és partnerein keresztül. A már szerződött hitelállomány alapján megállapítható, hogy 722 vállalat együttesen közel 504 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre szerződött le. Amiből eddig 108 milliárd forint kifizetésére került sor – írták.

A legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitelt övezi, 480,4 milliárd forintnyi hitelre már a szerződéskötés is megvalósult. A beruházási hitelcél esetén (beleértve a lízing refinanszírozást is) összesen 23,4 milliárd forintnyi szerződéskötésre került sor.

A szerződött ügyfelek arányát vizsgálva az tapasztalható, hogy 75 százalékukat a mikro, kis- és középvállalkozások adják. Az átlagos hitelösszegek a szerződött ügyletek esetében a forgóeszközhitelnél 684,7 millió forintot. A beruházási hitelnél 491,3 millió forintot érnek el. A lízing ügyletek esetében a hitelösszeg átlagosan 35,6 millió forint volt.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében leszerződött vállalatok több mint 82 százaléka a gazdaság három jól körülhatárolható szektorából érkezett: az ügyfelek 40,9 százaléka a feldolgozóiparban, 34,2 százalék a kereskedelem és a gépjárműjavítás területén, 7,1 százaléka pedig a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat szektorban tevékenykedik – közölte a szaktárca.

A szerződött hitelállomány 32,1 százaléka Közép-Magyarországi régióhoz, 17,7 százaléka az észak-alföldi régióhoz, 13,4 százaléka a dél-alföldi régióhoz köthető. A Közép-Dunántúlhoz a szerződött hitelállomány 13,3 százaléka, Nyugat-Dunántúlhoz 9,9 százaléka, Dél-Dunántúlhoz 7,9 százaléka, míg Észak-Magyarországhoz 5,7 százaléka köthető – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

#hitelszerződés #bank #vállalkozás #EXIM #Baross_Gábor

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)hitelszerződés


MTI 2023. április 20., csütörtök 7:52

forgalomba helyzés

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

falugazdász
falugazdász

Bővült a falugazdász-hálózat

NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Új agrártámogatási honlap indult

Agrárminisztérium: elindult az új agrártámogatási honlap Új honlap, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk.

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
vállalkozások

Magyar vállalkozások erősítése

NGM-államtitkár: erősíti a magyar vállalkozások versenyképességét az ESG-törvény A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányitási (ESG) keretrendszert meghatározó törvény célja, hogy erősítse a magyar vállalkozások versenyképességét

TOVÁBB OLVASOM »
infláció
infláció

A magyar gazdaság növekedési pályán

A nemzetközi pénzügyi intézmények szerint a magyar gazdaság visszatér a  növekedési pályájára A nemzetközi pénzügyi intézmények előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési

TOVÁBB OLVASOM »
infláció
infláció

Lassult az euróövezeti infláció

Márciusban lassult az euróövezeti infláció Az előzetes becslésben közölttel összhangban lassult az éves infláció az euróövezetben márciusban. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán

TOVÁBB OLVASOM »
program
Ifjúsági Garancia Plusz program

Czomba Sándor: támogatás a fiataloknak

Czomba Sándor: bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és

TOVÁBB OLVASOM »