HÍREK

Nőtt a szolgáltatás export-import

A szolgáltatás külkereskedelmi többlet a IV. negyedévben 2,2 milliárd euró, 2022-ben 9,0 milliárd euró volt

2022 IV. negyedévében a szolgáltatás típusok euróban számított exportja 18, importja 8,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,2 milliárd euró volt, 724 millió euróval több a 2021. IV. negyedévinél. Az előző negyedévhez képest az export 6,1%-kal csökkent, az import 0,7%-kal nőtt, a többlet pedig 536 millió euróval kevesebb volt. 2022-ben a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 9,0 milliárd euró volt, 3,1 milliárd euróval több, mint egy évvel korábban.

2022. IV. negyedévben:

Az export értéke 7,6 milliárd euró (3,1 ezer milliárd forint), az importé 5,4 milliárd euró (2,2 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 2,2 milliárd eurót (897 milliárd forintot) tett ki.

A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 711, a turizmus 611, az üzleti szolgáltatások pedig 497 millió euróval járultak hozzá a 2022. IV. negyedéves aktívumhoz.

Szolgáltatásexportunk 63, -importunk 70%-át az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 991 millió eurós többlet keletkezett.

Első számú partnerünk továbbra is Németország, amelyhez az összforgalom 19%-a kapcsolódik. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 9,5, míg a harmadik helyen álló Ausztria 7,3%-kal részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 47% (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 25%) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 29, majd a turizmus 15%-os részesedéssel. Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt 57%-kal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 33%), miközben a szállítási szolgáltatások 28, a turizmus 10%-kal részesedett a teljes importforgalomból.

2022. IV. negyedévben az egy évvel korábbihoz képest:

A szolgáltatásexport euróban számított értéke 18%-kal (forintban 33), az importé 8,7%-kal (forintban 23) nőtt. Az aktívum 724 millió euróval (365 milliárd forinttal) meghaladta az előző év azonos időszaki többletet.

Az aktívum növekedése elsősorban az üzleti szolgáltatások egyenlegének 442 millió eurós javulásával magyarázható.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban közel a kétszeresére emelkedett, 494 millió euróval vált kedvezőbbé, amelyhez jelentősen hozzájárult a legfontosabb partnerünkkel, Németországgal szemben regisztrált többlet 152 millió euró értékű növekedése.

Az EU-n kívüli országok esetében az aktívum 230 millió euróval, 24%-kal nőtt. A legnagyobb, 104 millió eurós növekedést az Amerikai Egyesült Államok viszonylatában regisztráltuk.

2022-ben:

A kivitel értéke 29,5 milliárd euró (11,6 ezer milliárd forint), a behozatalé 20,4 milliárd euró (8,0 ezer milliárd forint) volt.

2022-ben az egy évvel korábbihoz képest:

A kivitel értéke 28%-kal (6,5 milliárd euróval), a behozatalé 20%-kal (3,4 milliárd euróval) bővült.

Tájékoztatás a szolgáltatás-külkereskedelmi forgalom adatrevíziójáról:

A 2021. I–IV. negyedévi és a 2022. I–III. negyedévi adatok (bérmunka-szolgáltatási díj, turizmus, javítási és karbantartási, szállítási, üzleti és kormányzati szolgáltatási adatok) a vállalati adatjavítások alapján módosultak. A korábban közzétett euróadatokhoz képest a 2021. évi export értéke 3,6%-kal, az importé 3,7%-kal növekedett, míg a 2022. I–III. negyedéves export 6,9%-kal, az import pedig 5,6%-kal lett magasabb.

#szolgáltatás #külkereskedelem #export #import #Németország #Ausztria #USA

Forrás: www.ksh.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

szolgáltatás

Bank

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

zöld
zöldenergia

Zöld életre valók roadshow

HUMDA: Komáromban folytatódik a Zöld életre valók roadshow. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld életre valók komplex e-mobilitási roadshow-ja április

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos
elektromos autó

Elektromos járművek pályázata

EM: gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton. Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján

TOVÁBB OLVASOM »
zöld
zöldenergia

Zöld nemzeti konzultáció

György László: a zöld nemzeti konzultáció a zöld gazdaság felépítéséről is szól  A zöld nemzeti konzultáció a zöld gazdaság felépítéséről is szól. Hangsúlyozta a gazdaságstratégiai

TOVÁBB OLVASOM »
Paks
atomenergia

Paks bővítése fontos

Szijjártó Péter: a paksi bővítés sikere a magyar gazdaság versenyképességének hosszú távú garanciája Paks  bővítésének sikere a magyar gazdasági versenyképesség hosszú távú garanciája, ezért különösen

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

Növekedik a magyar gazdaság

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése Idén 2-3 százalék közötti gazdasági növekedésre számít a magyar kormány, de 2025-ben elérhető és hosszú

TOVÁBB OLVASOM »
tavaly
logisztika

Rekordévet zárt tavaly a Waberer’s

Rekordévet zárt a Waberer’s tavaly Újabb rekordévet zárt a Waberer’s International Nyrt. tavaly, árbevétele 4,6 százalékkal 711 millió euróra, nettó eredménye 53,6 százalékkal 29,7 millió

TOVÁBB OLVASOM »